Składniki (2 porcje):
2 jabłka
4 łyżki kaszy jaglanej
10 orzechów włoskich (dodatkowo kilka do podania)
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki miodu (np. gryczanego)
Przygotowanie:
Odciąć wierzch jabłek i wydrążyć środek. Kaszę jaglaną gotować ok.8 min., pod koniec gotowania dodać do niej rodzynki. Wydrążone jabłka nadziać przygotowaną kaszą jaglaną do 3/4 wysokości i posypać cynamonem. Na wierzch kaszy ułożyć orzechy, posypać wiórkami kokosowymi i polać łyżką miodu. Jabłka przykryć ściętą częścią i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30 min.
Będzie pysznie! 🙂
Reklamy
Robiłam coś podobnego (chyba z przepisów E. Chodakowskiej) tyle, że bez jaglanki. Jabłuszka wyszły wyśmienite!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Tak jabłka są pyszne i aromatyczne, zamiast bakalii świetnie sprawdzają się też świeże owoce jagodowe 😉
PolubieniePolubienie