Aromatyczne gruszki pieczone z żurawiną

Tym razem czas na cynamonowo-imbirowe gruszki pieczone z żurawiną i rodzynkami. Bardzo aromatyczne, słodkie i, oczywiście, zdrowe.

Deres & Przekąska
Derer & Przekąska

Składniki/ Ingredients (1 porcja/1 portion):

  • 1 gruszka / 1 pear
  • 1,5 łyżki suszonej żurawiny/ 1,5 spoon of cranberries
  • 1,5 łyżki rodzynek/ 1,5 spoon of raisins
  • 0,5 łyżeczki cynamonu/ 0,5 teaspoon of cinnamon
  • szczypta imbiru w proszku (można pominąć)/a pinch of powdered ginger
  • 2 łyżeczki miodu/ 2 teaspoons of honey

Przygotowanie/ Directions:

Gruszkę rozkrajamy na połówki i wydrążamy. Żurawinę i rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Wydrążoną gruszkę posypujemy cynamonem i imbirem, napełniamy odsączoną żurawiną i rodzynkami i polewamy miodem. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 25 min. Po wyjęciu z piekarnika gruszki wykładamy na talerzyki, możemy podawać je dodatkowo ozdobione miodem i płatkami migdałowymi. Najlepiej smakują ciepłe.

Smacznego!

Pear cut in two and carve out the inside. Place cranberries and raisins in a small bowl and pour on boiling water. Leave to soak for about 15 minutes. Pear sprinkle with cinnamon and ginger, add drain cranberries and raisins and honey. Fruit put into casserole dish and bake 25 minutes in 180 degrees. You could serve it with honey and almond flakes. It tastes good when it is hot.

Enjoy!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s