Chleb czystoziarnisty

Chleb czystoziarnisty – bez mąki i drożdży.  Znany także jako chleb zmieniający życie. Ze względu na wysoką zawartość białka, błonnika i zdrowych tłuszczy coraz bardziej popularny. Oryginalny przepis pochodzi ze strony My New Roots, ja proponuje Wam dziś swój niezawodny przepis na chleb. DSCN2380Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich połówek
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

Mieszamy osobno wszystkie suche składniki oraz wszystkie mokre składniki. W garnuszku podgrzewamy mokre składniki i ciepłe wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę i ugniatamy łyżką. Odstawiamy na noc. Przed pieczeniem ugniatamy jeszcze raz. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. i pieczemy 40 min. Chleb wyjmujemy z formy razem z papierem (uwaga – jest jeszcze miękki), kładziemy na blaszce i pieczemy kolejne 20 min. Następnie chleb znowu wkładam do formy i dopiekam w nieco niższej temperaturze 150-60 st. jeszcze 20-30 min. Po wyjęciu z piekarnika chleb należy całkowicie wystudzić (co najmniej przez kilka godzin), dzięki temu unikniemy kruszenia się podczas krojenia.

Będziecie zachwyceni. Gwarantuję!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s