Pierożki pełnoziarniste z botwinką i ricottą

Te pierożki to jedna  z najsmaczniejszych rzeczy jakie ostatnio przygotowałam. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto i zaskakujące połączenie smaków w farszu daje przepyszny efekt. Musicie spróbować!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

CIASTO:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 3/4szklanki wody

FARSZ:

  • 1 pęczek botwinki (liście i buraczki)
  • 4 łyżki serka ricotta
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

DO PODANIA:

starty parmezan, świeży koperek, oliwa extra virgin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

CIASTO:

Mąkę (całość mąki możesz zamienić także zwykłą mąką Poznańską) wsyp do miski i, dodając stopniowo wodę, zagniataj ciasto. Ciasto wyrabiaj jeszcze około 10 minut aż będzie miękkie i elastyczne. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw.

FARSZ:

Botwinkę umyj. Całość liści oraz jednego buraczka rozkrojonego na 4 części zalej wodą i gotuj 4 minuty. Następnie buraczka zetrzyj na tarce, liście odciśnij i drobno pokrój. W miseczce wymieszaj poszatkowaną botwinkę, starty parmezan, ricottę, koperek i jajko. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej i znowu wymieszaj.

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wytnij kwadraty o boku 6 lub 7cm na środku każdego kwadratu kładź łyżeczkę farszu i zawijaj paczuszki zaczynając od sklejania przeciwnych końców. Możesz także wyciąć kółka i zrobić pierożki w bardziej standardowej formie.

Zagotuj dużą ilość osolonej wody, wrzuć pierożki i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odcedź pierożki, polej łyżeczką oliwy, posyp odrobiną parmezanu i świeżym koperkiem.

Pyszności! ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 thoughts on “Pierożki pełnoziarniste z botwinką i ricottą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s