Pierożki pełnoziarniste ze szpinakiem i ricottą

Pierożki to kolejny pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Zawsze możesz zrobić ich więcej, zamrozić i gotować w te dni, kiedy nie masz czasu na robienie obiadu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

CIASTO:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 3/4szklanki wody

FARSZ:

  • 1 szklanka szpinaku (użyłam mrożonego, możesz użyć świeżego)
  • 4 łyżki serka ricotta
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

DO PODANIA:

starty parmezan, oliwa extra virgin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

CIASTO:

Mąkę (całość mąki możesz zamienić także zwykłą mąką Poznańską) wsyp do miski i, dodając stopniowo wodę, zagniataj ciasto. Ciasto wyrabiaj jeszcze około 10 minut aż będzie miękkie i elastyczne. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw.

FARSZ:

Zamrożony szpinak rozmroź na ciepłej patelni (jeśli używasz świeżego szpinaku wrzuć go na ciepłą patelnię i zaczekaj aż zwiędnie, kiedy wystygnie poszatkuj liście). W miseczce wymieszaj szpinak, starty parmezan, ricottę i jajko. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej i znowu wymieszaj.

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wytnij kółka szklanką. Na środku każdego kółka kładź łyżeczkę farszu i zawijaj pierożki, zlepiając krawędzie.

Zagotuj dużą ilość osolonej wody, wrzuć pierożki i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odcedź pierożki, polej łyżeczką oliwy i posyp odrobiną parmezanu.

Pyszności! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s