Bakłażan zapiekany z salsą pomidorową

Banalny i efektowny sposób na bakłażana. Niebo w gębie!

Składniki (1-2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • 2 łyżki bułki tartej lub drobnych płatków owsianych (dodałam pokruszoną grahamkę)
  • sól, pieprz, oliwaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

Bakłażana umyj i pokrój w poprzeczne plasterki o grubości 1 cm. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i natrzyj 1 łyżeczką oliwy, rozłóż plastry bakłażana i oprósz je lekko solą i pieprzem. Z pozostałych składników zrób salsę. Natkę i czosnek posiekaj, pomidory pokrój drobno w kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą w miseczce, dodaj parmezan, bułkę tartą, 2 łyżeczki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Salsę rozłóż na plastrach bakłażana i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200st. na 23 minuty. Pod koniec pieczenia możesz zmniejszyć temperaturę do 170-180st.

Świetnie smakuje zarówno ciepłe jak i zimne. Można jeść samo jako przekąskę lub podawać z podpieczonym pieczywem.

Smacznego ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s