Delikatna zupa cebulowo – pomidorowa

Prosto z włoskiego podwórka. Czego można się spodziewać po cebuli i pomidorach, myślałam. Smak mnie zaskoczył! Zupa jest bardzo delikatna i lekka, a smaku dopełnia rozpływająca się bułka ze świeżymi ziołami. Świetna przekąska.

Składniki (3-4 porcje):

  • 1,8 l wody
  • 2 duże cebule
  • 2 pomidory
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • czerstwa bułka grahamka
  • świeża bazyliaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Pietruszkę poszatkuj, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Wlej wodę do garnka, wrzuć cebulę, posól i gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory i pietruszkę oraz pieprz i oliwę i gotuj jeszcze ok. 30 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodaj sos sojowy. W talerzach ułóż po 1/4 czerstwej bułki razowej, każdą porcję posyp odrobiną porwanej świeżej bazylii i zalej ciepłą zupą.

Pysznie! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s