Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

Smak powalający. Gruszki rozpływają się w ustach.

Składniki (na 1 porcję):

  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 gruszka (dość twarda)
  •  1/3 sera z niebieską pleśnią (np. Turek Blu)
  • 2 plastry szynki dojrzewającejOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Gruszkę obierz ze skórki, odetnij od góry”czapeczkę”(4-5cm) i wydrąż gniazdo nasienne z owocu. W garnku wymieszaj wodę z winem, dodaj listek laurowy i umieść w nim wydrążoną gruszkę oraz czapeczkę. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Wyjmij gruszkę, osącz i ostudź, a następnie napełnij pokrojonym w kosteczkę serem. Nafaszerowany owoc zamknij od góry czapeczką i zawiń w 2 plastry szynki dojrzewającej, spinając je wykałaczkami. Tak przygotowaną gruszkę owiń luźno w folię aluminiową i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut, następnie odwiń folię i dopiekaj jeszcze 5 minut, aby szynka stała się chrupiąca.

Pyszności! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s