Makaron z ciecierzycą

Kuchnia włoska zachwyca – prostotą, smakiem, świeżością… Tym razem gotujemy pasta fresca, czyli makaron domowy (u mnie oczywiście pełnoziarnisty), na który przepis znajdziecie tutaj z ciecierzycą w pomidorach i, rzecz jasna, świeżymi ziołami.

Do dzieła!

Składniki(1-2 porcje):

  • 1 porcja makaronu pełnoziarnistego
  • 1/3 szklanki suchej ciecierzycy
  • łyżka oliwy
  • 2 obrane pomidory (lub pomidory z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprzOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Ciecierzycę mocz w wodzie przynajmniej 12 godzin (np. całą noc), a następnie ugotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cały ząbek czosnku, dodaj ugotowaną ciecierzycę, zblendowane pomidory, listki bazylii oraz sól i pieprz. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i dodaj do sosu. Podawaj ozdobione świeżymi ziołami.

Pycha! ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 thoughts on “Makaron z ciecierzycą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s