Pasta fresca – domowy makaron orkiszowy

Dziś wyrabiamy makaron z mąki pełnoziarnistej orkiszowej.

Składniki(na 2-3 porcje):

  • 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina wody lub oliwy do wyrabiania ciastaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

Mąkę, jajko i sól wsyp do miski i wyrabiaj ciasto. Dodaj nieco wody lub oliwy jeśli ciasto będzie zbyt suche. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na ok. pół godziny. Ciasto podziel na części, każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm i pokrój w paseczki ulubionej grubości. Tak przygotowany makaron wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty lub wysusz i przechowuj nawet kilka miesięcy w szczelnym pojemniku.

Reklamy

One thought on “Pasta fresca – domowy makaron orkiszowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s