Pstrąg pieczony z aromatycznymi ziemniakami

Tym razem na stół wjeżdża pstrąg. Danie jest niezwykle łatwe do wykonania i składa się z niewyszukanych produktów, jednak połączenie się smaków podczas pieczenia daje wyśmienity efekt.

Aby spróbować tego dania przygotuj (na 1 porcję):

  • 1 świeżą rybę – pstrąga lub doradę
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżkę startego sera typu parmezan
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól i pieprzOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Rybę oczyść, osusz z nadmiaru wody i oprósz delikatnie solą od środka. Czosnek i pietruszkę drobno posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą rozłóż jednego ziemniaka, posyp połową natki, czosnku i sera. Na wierzchu ułóż rybę i przykryj ją pozostałymi ziemniakami, natką, czosnkiem i serem. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiekaj 50 minut.

*Ziemniaki przygotowane według tego przepisu, czyli zapiekane z natką, czosnkiem i parmezanem są świetnie nie tylko w połączeniu z rybą, ale też innymi daniami mięsnymi i warzywnymi.

Będzie pysznie! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s