Ciasto orkiszowe z orzechami i rodzynkami

Dary jesieni – obfite, pachnące, aromatyczne i zdrowe. Takie są na przykład orzechy włoskie. Dziś przepis na smakowite ciasto!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotuj składniki (na formę keksówkę):

  • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g rodzynek
  • 2 jajka
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego lub masła
  • opcjonalnie cukier trzcinowy, ksylitol lub miód – wybrana przez Ciebie ilość, ale polecam 2-4 łyżki
  • masło do wysmarowania formyOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

Formę keksówkę wysmaruj dokładnie masłem. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw do nasiąknięcia. Orzechy zapakuj do woreczka i rozbij tłuczkiem do mięsa na małe kawałki. Jajka rozdziel. Białka ubij z cukrem (opcjonalnie) na sztywną pianę, dodaj żółtka i nadal ubijaj. Ustaw mikser na najwolniejsze obroty i ciągle mieszając dodaj olej i połowę mąki. Następnie dodaj rodzynki (można z niewielką ilością wody, której nie wchłonęły) i resztę mąki, połącz dokładnie. Dodaj orzechy (odłóż 2-3 łyżki orzechów na posypanie ciasta) i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto powinno być klejące. Przełóż je do formy, wyrównaj łyżką i posyp resztą orzechów. Piecz w temp. 160 stopni z termoobiegiem przez ok. 80 minut (do suchego patyczka).

Wyśmienite! ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s