Sernik pomarańczowy

Kolejny pyszny pomysł na sernik. Tym razem o smaku pomarańczowym!

Oczywiście szybki, łatwy i zdrowy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potrzebujesz (na formę keksówkę):

  • 400g twarogu chudego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego o obniżonej zaw. tłuszczu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1,5 łyżki miodu lub cukru trzcinowego brązowego
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanejOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

W misie blendera umieść 200g twarogu ( 1 kostka), jogurt, jajko i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, cukier, skórkę z pomarańczy, sok oraz pozostały twaróg i miksuj znów do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej masę serową i wyrównaj łyżką. Na wierzchu możesz ułożyć cienkie plastry pomarańczy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min. (tryb termoobieg), po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 st. i piecz kolejne 10 min. (tryb góra-dół). Po upieczeniu sernik studź jeszcze 20 minut w wyłączonym, ciepłym piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

*Surowa masa serowa (przed upieczeniem) powinna być bardzo gęsta, inaczej sernik będzie wodnisty po upieczeniu. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Po upieczeniu sernik jest gotowy do krojenia i jedzenia dopiero po dokładnym wystudzeniu.

Zawartość makroskładników w całym serniku:

570 kcal, 91g białko, 36g węglowodany, 8g tłuszcze

Wyśmienity ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s