Calzone z dynią, rodzynkami i ricottą

Drożdżowy pieróg, pochodzący z kuchni włoskiej, u mnie w wersji orkiszowej nafaszerowany dynią, rodzynkami i serkiem ricotta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 ml mleka
  • 4g drożdży instant
  • 1 szklanka dyni hokkaido
  • 3 łyżki serka ricotta
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir w proszkuOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sposób przyrządzenia:

Mleko delikatnie podgrzej i rozpuść w nim drożdże z łyżką mąki i szczyptą soli. Odstaw pod przykryciem co najmniej na pół godziny. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw do nasiąknięcia. Dynię wymieszaj w naczyniu żaroodpornym z miodem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Wystudź i posiekaj na mniejsze kawałki. W miseczce przygotuj farsz – wymieszaj dynię, odsączone rodzynki, ricottę ze szczyptą soli, cynamonu, gałki i imbiru. Resztę mąki wymieszaj z rozczynem, wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ręki, jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie podziel je na 2 równe części i uformuj w dłoniach dwa, niezbyt cienkie, placki. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką. Na każdy placek połóż połowę farszu, zawiń i sklej palcami. Pierogi posmaruj rozmąconym jajkiem lub oliwą i piecz 30 minut w 180 stopniach.

Podawaj gorące i pachnące!

Jeden pieróg calzoni zawiera:

370 kcal, 13g białka, 3g tłuszczów, 67g węglowodanów

Pychota ❤

Reklamy

2 thoughts on “Calzone z dynią, rodzynkami i ricottą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s