Pęczotto z dynią

Pęczotto, czyli wersja risotto z kaszą pęczak zamiast ryżu. Smak wprost powalający. Spróbuj koniecznie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potrzebujesz (1-2 porcje):

  • 1 szklankę pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 4 łyżki kaszy pęczak
  • 1 cebulę
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • skórkę startą z połowy pomarańczy
  • 1 łyżkę pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 łyżkę startego twardego sera (np. cheddar lub parmezan)
  • 1 łyżkę octu winnego białego lub 100ml białego wina
  • ok. 1l wody lub bulionu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Dynię wymieszaj z miodem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20 minut (możesz przygotować dzień wcześniej). W garnku lub dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Pokrojoną w piórka cebulę wrzuć na patelnię i zeszklij. Dodaj kaszę pęczak (suchą) i podpiekaj 2-3 minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj sok z pomarańczy oraz wino lub łyżkę octu wymieszaną z 6 łyżkami wody. Zaczekaj aż płyn się wchłonie. Wlej pierwszą szklankę wody lub bulionu i oprósz solą. Kiedy pierwsza szklanka się wchłonie, wlej kolejną. Po trzeciej szklance dodaj wystudzoną i posiekaną na mniejsze kawałeczki dynię. Dodaj ostatnią szklankę wody i gotuj do miękkości składników i odparowania wody. Zdejmij z ognia. Dodaj pieprz, gałkę muszkatołową, orzechy, ser i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj. Gotowe! Podawaj na ciepło. Można odgrzewać 🙂

Całość pęczotta zawiera:

430 kcal, 13g tłuszczów, 9g białka, 65g węglowodanów

Wspaniałe ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s