Curry dyniowe z ciecierzycą

Ach ta jesień! Znowu danie na bazie wspaniałego, kremowego, aromatycznego warzywa, które, jak się okazuje, możemy wykorzystać niemal do wszystkiego! Mam w zanadrzu jeszcze wiele dyniowych pomysłów, więc na pewno będzie inwazji ciąg dalszy 🙂

Tymczasem przygotuj:

  • 1 małą dynię pokrojoną w kostkę (2 szklanki)
  • 1 szklankę ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebulę
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszkę pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz, cynamon, kumin, curry, słodką i ostrą paprykęOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak przyrządzić?

Pół szklanki suchej ciecierzycy odstaw na całą noc do namoczenia. Następnie gotuj ją ok.20 minut na małym ogniu.  Cebulę pokrój w piórka i zeszklij w garnku na odrobinie oliwy lub masła. Pomidory z puszki zblenduj na gładką masę razem z sosem i dolej wody, tak aby powstało 700-800ml rzadkiego sosu pomidorowego. 1/3 sosu pomidorowego wlej do cebuli, dodaj podgotowaną ciecierzycę i odrobinę przypraw. Gotuj ok. 10 minut, dolewając sosu pomidorowego. Po tym czasie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię, wlej resztę sosu pomidorowego oraz po szczypcie przypraw i gotuj kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie, a sos nieco się zredukuje i zagęści. Oddzielnie ugotuj, według przepisu na opakowaniu, kaszę jaglaną.

Całość curry (bez dodatku kaszy jaglanej) posiada:

400 kcal, 4g tłuszczów, 18g białka, 63g węglowodanów

Podawaj gorące z kaszą jaglaną i świeżymi ziołami ❤

Reklamy

3 thoughts on “Curry dyniowe z ciecierzycą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s