Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami

Wspaniałe danie wegetariańskie, które polecam też wszystkim miłośnikom mięsa. Pasztet jest bardzo prosty  wykonaniu i supersmaczny!

Do przyrządzenia pasztetu potrzebujesz:

  • 1 szklankę soczewicy zielonej (suchej)
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 cebulę
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżkę oliwy
  • przyprawy według upodobań, ja dodałam: sól, pieprz, majeranek, ostrą i słodką paprykę, kilka ziarenek kolendryOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni. Zielona soczewicę namaczaj w wodzie przez 0,5 godziny, następnie ugotuj ja do miękkości (ok.30min.). Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną soczewicę i kaszę dodaj do podsmażonej cebuli, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Masę umieść w misie blendera, dodaj jajko, oliwę i zmiksuj na gładką masę. Formę wyłóż papierem do pieczenia i nałóż do niej połowę nadzienia, poukładaj ciasno śliwki, wyłóż na nie resztę masy i wyrównaj. Pasztet piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj do kanapek lub jako samodzielną przekąskę na zimno.

*Pasztet po upieczeniu musi zostać dobrze wystudzony. Najlepiej smakuje przechowywaniu w lodówce.

Pasztet dzielę na 10 porcji, jedna porcja zawiera:

120kcal, 1,8g tłuszczów, 6,6g białka, 25g węglowodanów

Pyszny ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s