Pasztet dyniowy z ciecierzycą

Kolejny niezawodny i pyszny sposób na dynię! Uwielbiam i polecam ❤

Przygotuj:

  • 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 1 szklankę namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej ciecierzycy
  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 cebulę
  • 1 jajko
  • 1 łyżkę oliwy
  • 2 łyżki ziaren, np. słonecznika do posypania
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir w proszku, słodka i ostra paprykaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak przyrządzić? Łatwo!

Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni. Pokrojoną dynię upiecz w piekarniku do miękkości przez 20 min. w 180 stopniach. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wymoczoną ciecierzycę także gotuj do miękkości, ok. 45 minut (możesz to zrobić dzień wcześniej). W dużej misce połącz cebulę, dynię, ciecierzycę oraz tłuszcz i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Następnie dodaj kasze jaglaną, jajko oraz przyprawy i znów zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj jeszcze przypraw i wymieszaj. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj z góry i posyp ziarnem słonecznika. Piecz 45 minut w 180 stopniach.

*Po upieczeniu pasztet jest gotowy do krojenia i jedzenia dopiero po dokładnym wystudzeniu. Najlepiej smakuje przechowywany w lodówce.

Pasztet dzielę na 10 porcji, jedna porcja zawiera:

95kcal, 3,5g białka, 3g tłuszczów, 12g węglowodanów

Pychotki! ❤

Reklamy

2 thoughts on “Pasztet dyniowy z ciecierzycą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s