Sernik twarogowo-jaglany

Sernik z dodatkiem kaszy jaglanej to zdrowe, wilgotne i bardzo pożywne ciasto. Może stać się słodkim, pełnowartościowym posiłkiem.

Potrzebne składniki:

  • 1 kostka chudego twarogu
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki miodu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 4 łyżki drobno zmielonych orzechów (polecam także w wersji kokosowej – wtedy zamiast orzechów użyj wiórków kokosowych)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Twaróg zblenduj z jajkiem, miodem i mąką. Dodaj ugotowana kaszę i znowu dokładnie zmiksuj. Podziel masę na 2 części, do jednej dodaj orzechy, a do drugiej kakao i znowu dokładnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia,  masę rozsmaruj warstwami – najpierw kakaowa, następnie orzechowa. Piecz 40 min. w 180 st., następnie zmniejsz temp. do 160 st. i piecz jeszcze 10 min.

Po upieczeniu sernik studź jeszcze 20 minut w wyłączonym, ciepłym piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

*Surowa masa serowa (przed upieczeniem) powinna być bardzo gęsta, inaczej sernik będzie wodnisty po upieczeniu. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Po upieczeniu sernik jest gotowy do krojenia i jedzenia dopiero po dokładnym wystudzeniu. Najlepiej smakuje przechowywany w lodówce.

1 porcja ciasta zawiera (dzielę je na 10 porcji):

115kcal, 2,5g tłuszczów, 6,5g białka, 16g węglowodanów

Pysznie i zdrowo ❤

Reklamy

9 thoughts on “Sernik twarogowo-jaglany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s