Ciasto dyniowo-jaglane

Wracam z dynią i kolejnym pomysłem na słodki i pełnowartościowy posiłek w postaci Ciasta dyniowo-jaglanego.

Będziesz potrzebować:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklankę dyni hokkaido startej na tarce o drobnych oczkach
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki miodu
  • bakalie (opcjonalnie, ale polecam, nadadzą ciastu lepszego, głębszego smaku: orzechy, żurawina, rodzynki)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • przyprawy do smaku: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir w proszkuOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw, aby przestygła. Następnie kaszę zblenduj na gładką masę z jajkiem, mąką, miodem, sodą i przyprawami. Do masy dodaj startą dynię i bakalie, wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Piecz 1h 15 minut w 180 st.

*Po upieczeniu ciasto jest gotowe do krojenia i jedzenia dopiero po dokładnym wystudzeniu. Najlepiej smakuje schłodzone, ja przechowuje je w lodówce.

Ciasto dzielę na 10 porcji, 1 porcja zawiera:

90kcal, 1g tłuszczów, 2g białka, 18g węglowodanów

Samo zdrowie ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s