Dynia faszerowana indykiem, kaszą i papryką

Już po Halloween, ale świeża dynia będzie dostępna jeszcze przez długi czas i będzie kusić smakiem i kolorem. Tym razem propozycja dla jedzących mięso.

Będziesz potrzebować:

  • 1 małą dynię hokkaido
  • 1 paprykę czerwoną
  • 100-150g zmielonego mięsa z indyka
  • 1 cebulę
  • 4 łyżki kaszy pęczak (możesz zastąpić ryżem brązowym lub kaszą jaglaną)
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, cynamon, kumin, carry
  • 3 łyżki startego twardego sera, np. cheddar (opcjonalnie)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Dynię przekrój w poprzek na połówki i wydrąż, natrzyj od środka solą, pieprzem, papryką i piecz ok. pół godziny w 180 st. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni. Paprykę pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj mięso, ugotowaną kaszę, cebulę, paprykę,ser i przyprawy (ilość przypraw wg uznania, ja dodawałam po ok. pół łyżeczki). Przygotowany farsz nałóż do dyni i zapiekaj kolejne 40 min. w temp. 180 st. Podawaj gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Całość dostarcza:

510 kcal, 12 g tłuszczów, 24 g białka, 73 g węglowodanów

Pycha! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s