Krem z soczewicy z pomidorami

Krem z soczewicy z pomidorami to gęsta, pożywna oraz szybka i prosta zupa. Ideał na jesień!

Potrzebne składniki(1-2 porcje):

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 6 łyżek soczewicy czerwonej
  • sól, pieprz, oregano suszone
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka wody
  • ulubiony makaron do podania (można pominąć)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

  1. Czosnek pokrój w plasterki i podpiecz na średnio rozgrzanej patelni. Dodaj pomidory razem z zalewą, oprósz solą, pieprzem, oregano i gotuj przez kilka minut.
  2. W oddzielnym garnku ugotuj soczewicę. Odłóż 2-3 łyżki do podania, resztę dodaj do pomidorów. Dolej 1 szklankę wody i gotuj jeszcze kilka minut.
  3. Zupę zmiksuj blenderem ręcznym na gładką i gęstą masę (w razie potrzeby możesz rozrzedzić ją odrobiną wody). Podawaj na ciepło z pozostałą soczewicą, ugotowanym wcześniej makaronem i świeżą natką.

Zupa (całość bez makaronu) zawiera około:

280kcal, 23g białka, 68g węglowodanów, 0g tłuszczów

Wspaniałości! ❤

Reklamy

4 thoughts on “Krem z soczewicy z pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s