Pęczotto z grzybami

Pęczotto z grzybami

Łatwe danie jednogarnkowe. Zaskakuje smakiem! Spróbuj koniecznie.

Będziesz potrzebować (1-2 porcje):

  • 0,5 szklanki suchej kaszy pęczak
  • 3 łyżki grzybów suszonych (np. prawdziwków)
  • 4 cebulki szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200ml białego wina lub 1,5 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżkę pokrojonego szczypioru
  • 1 łyżkę pokrojonej natki
  • 2-3 łyżki startego twardego sera (u mnie cheddar)
  • około 2 szklanki wody lub bulionu
  • 1 łyżeczkę oleju kokosowego lub masła
  • pieprzOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie? Nic prostszego:

  1. Grzyby obgotuj przez 5 min. w osolonej wodzie, odcedź (zachowaj wodę) i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulkę i czosnek pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej olej lub masło i wrzuć cebulę, po 3 minutach dodaj czosnek i grzyby, duś kolejne 3 min.
  3. Dodaj kaszę i podsmażaj wszystko 4 min., ciągle mieszając. Dolej wino lub 1,5 łyżki octu winnego rozcieńczonego w 1 szklance wody. Kiedy się wchłonie wlej wywar z gotowania grzybów. Gdy on się wchłonie porcjami zacznij dolewać bulion lub wodę.
  4. Gotową kaszę zdejmij z ognia i wymieszaj ze startym serem, natką i szczypiorem. Oprósz pieprzem i serwuj na gorąco.

Można odgrzewać. Świetnie smakuje też na drugi dzień.

Całość dania zawiera około:

400kcal, 12g białka, 19g tłuszczów, 43g węglowodanów

Smacznego! ❤

Reklamy

2 myśli na temat “Pęczotto z grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s