Kasza jaglana zapiekana na mleku kokosowym

Kasza jaglana zapiekana na mleku kokosowym

Rozkoszna! I prosta. Nie może się nie udać 🙂

Składniki (1-2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy: np. cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
  • ulubione dodatki: np. rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina cukru brązowego trzcinowego
  • odrobina masła lub oleju kokosowego do wysmarowania foremekOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną umieść w garnku, zalej wodą i gotuj ok.10 min.
  2. W miseczce połącz ze sobą jajko, przyprawy, miód i mleko. Następnie dodaj podgotowaną i odcedzoną kaszę oraz Twoje ulubione dodatki – u mnie rodzynki i wiórki kokosowe. Wymieszaj dokładnie.
  3. Formy wysmaruj olejem, przełóż masę i zapiekaj przez 25 min. w temp. 180 st.
  4. W tym samym czasie pokrój jabłko na plasterki i wyłóż na blachę do pieczenia. Oprósz cukrem trzcinowym i zapiekaj równocześnie z kaszą 15-20 min.
  5. Kaszę wyjmij z pieca i podawaj z upieczonymi jabłkami oprószoną cynamonem i polaną Twoim ulubionym miodem.

1 porcja zapiekanej jaglanki (bez ulubionych dodatków) zawiera około:

190kcal, 5g tłuszczów, 6g białka, 25g węglowodanów

Bajeczna! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s