Ziemniaki pieczone z serem i rozmarynem

Ziemniaki pieczone z serem i rozmarynem

Ziemniaki są nudne? Ziemniaki są tuczące i niezdrowe? Nic bardziej mylnego!

Ziemniaki przyrządzone według tego przepisu zaskoczą Cię smakiem i aromatem 🙂

Potrzebujesz (na 2 porcje):

  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego twardego sera (typu grana lub cheddar)
  • suszony rozmaryn, sól, pieprzOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz lub pozostaw w łupince. Ponacinaj je głęboko nożem w cienkie plasterki, ale tak, aby się nie rozpadły.
  2. Ziemniaki włóż do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny i namaczaj 10 min. W tym czasie starty czosnek podsmaż na patelni z olejem.
  3. Ziemniaki osącz i osusz. Za pomocą pędzelka wysmaruj je czosnkowym olejem, oprósz solą i pieprzem. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i zapiekaj ok. 1 godziny w 190 st.
  4. Wyjmij ziemniaki, posyp serem, rozmarynem i zapiekaj jeszcze 5-8 minut.

Podawaj gorące i pachnące!

1 porcja (2 ziemniaki) zawiera około:

180 kcal, 9g tłuszczów, 6g białka, 17g węglowodanów

Palce lizać! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s