Truskawkowe ciasto jaglane

Truskawkowe ciasto jaglane

Bez mąki oraz dodatkowego tłuszczu. Samo zdrowie!

Będziesz potrzebować (na formę o śr.21cm):

  • 1 szklankę suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 20 mrożonych truskawek
  • 0,5 opakowania bardzo gęstego jogurtu greckiego (125g)
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowegoOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przestudź i wymieszaj dokładnie z jajkiem.
  2. Rozmrożone truskawki zblenduj na gładką masę z jogurtem i cukrem. Odłóż kilka łyżek do podania. Resztę masy truskawkowej wymieszaj bardzo dokładnie z kaszą jaglaną, tak, aby nie zostały „białe grudki”.
  3. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. przez 1 godzinę. Następnie zmniejsz temp. do 150 st. i piecz jeszcze 10 min. Po upieczeniu studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  4. Serwuj z musem truskawkowym i tartą czekoladą.

*  Ciasto nadaje się do krojenia kiedy jest dobrze wystudzone – najlepiej po kilku godzinach od upieczenia.

**Celowo nie blendowałam kaszy jaglanej, jednak możesz to zrobić. Wtedy ciasto będzie miało bardzie zwartą konsystencję.

Ciasto dzielę na 10 porcji, 1 porcja zawiera około:

100kcal, 1g tłuszczów, 4 g białka, 18g węglowodanów

Pyszności! ❤

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s