Orkiszowy placek jabłkowo-marchewkowy

Orkiszowy placek jabłkowo-marchewkowy

Będziesz  potrzebować:

  • 1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 marchew startą na tarce o małych oczkach
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • garść orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru brązowego trzcinowego
  • szczyptę soli
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych do posypania

*użyłam formy keksówki o wymiarach dna 8cm na 21 cm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, sól, cynamon. Dodaj rozmącone jajka i olej. Wyrób ciasto.
  2. Dodaj starte jabłko i marchew, podprażone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy. Wierzch posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 1h 20 min. w temp. 180 st.

Ciasto dzielę na 10 porcji, 1 porcja zawiera około:

160kcal, 9g tłuszczów,  4,5g białka, 16g węglowodanów

Smacznego ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s