Pizza LowCarb

Pizza LowCarb

To pyszna alternatywa dla pizzy tradycyjnej. „Ciasto” jest miękkie i puchate 🙂

Do stworzenia tego cudeńka, potrzebujesz:

  • 4 jaja
  • 10 g mąki (gryczana, jaglana lub inna)
  • szczyptę soli, słodką paprykę, oregano
  • 0,5 kulki mozarelli (nabiał z powodzeniem zastąpisz szynką parmeńską, kiełbasą, mięsem)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwę (do podania)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Jaja podziel: do jednej miski 3 białka, do drugiej 4 żółtka i 1 białko. Żółtka z białkiem zmiksuj, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Białka ubij na sztywno z solą. Połącz masę z żółtek i mąki z ubitymi białkami (delikatnie i krótko – tylko do połączenia składników).
  2. Masę jajeczną wylej do tortownicy, wyłożonej (tylko na spodzie) papierem do pieczenia. Wierzch posyp oregano i słodką papryką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 min.
  3. Mozarellę i pomidorki pokrój w plasterki. Rozłóż na pizzy w połowie czasu pieczenia (po 10 min.).
  4. Wyjmij. Podawaj na gorąco lub na zimno z dobrą oliwą.

Pizza (całość, bez dodatkowej oliwy) zawiera około:

420 kcal, 28g tłuszczów, 34g białka, 8g węglowodanów

Smacznego! ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s