Placuszki czekoladowe z kremem orzechowym

Placuszki czekoladowe z kremem orzechowym

Do ich stworzenia potrzebujesz (porcja dla 1 osoby):

  • 3 jaja
  • 10 g mąki (dowolnej)
  • 5g kakao ciemnego prawdziwego
  • 50g serka ricotta
  • 10g masła orzechowego
  • opcjonalnie coś do posypania (u mnie siemię lniane złote)
  • 10g oleju kokosowego do smażeniaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

  1. Jaja rozdziel: oddzielnie 2 białka oraz 3 żółtka z 1 białkiem.
  2. Żółtka z białkiem zmiksuj. Dodaj mąkę i zamieszaj ponownie.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj kakao i masę z żółtek. Całość zmiksuj krótko na wolnych obrotach.
  4. Ser ricotta zmiksuj dokładnie z masłem orzechowym.
  5. Placuszki smaż z 2 stron na patelni skropionej olejem kokosowym, aż się zrumienią.

Podawaj  na ciepło lub na zimno, posmarowane kremem orzechowym.

Całość zawiera około:

415 kcal, 30,5g tłuszczów, 25g białka, 9,5g węglowodanów

Wspaniałe! ❤

Reklamy

3 myśli na temat “Placuszki czekoladowe z kremem orzechowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s