Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo-kawowym

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo-kawowym

Nie jest to oczywiście ciasto standardowe, a niskowęglowodanowe.

W sam raz na śniadanie, obiad, kolacje czy do kawy.

Potrzebne składniki (na 2 porcje):

  • 4 jaja
  • 10g mąki (dowolnej)
  • 20g orzechów laskowych zmielonych lub startych na tarce o drobnych oczkach
  • 20g mascarpone
  • 100g ricotty*
  • 10g kakao ciemnego prawdziwego
  • 1/3 łyżeczki drobnozmielonej kawy prawdziwej
  • ulubione słodzidło do smaku (u mnie bez)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Jaja rozdziel: żółtka z 1 białkiem i osobno 3 białka. Żółtka z białkiem zmiksuj, dodaj mąkę, orzechy i słodzidło (opcjonalnie) i znowu zmiksuj.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę. Dodaj masę z żółtek i wymieszaj delikatnie i krótko.
  3. Masę wlej do formy wyłożonej (tylko na spodzie) papierem do pieczenia. Piecz ok.23 min. w temp. 180 st. Studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  4. Ricottę zblenduj z mascarpone, kakao i kawą. Otrzymasz gęsty i przepyszny krem 😀 *Można pominąć mascarpone i użyć samej riccoty (wersja mniej tłusta) lub na odwrót, użyć tylko mascarpone (wersja bardziej tłusta) lub obu serków w dowolnych proporcjach.

Całość „ciasta” zawiera około:

600kcal, 44g tłuszczów, 39g białka, 12g węglowodanów

Pyszka ❤OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s