Frittata z łososiem i camembertem

Frittata z łososiem i camembertem

Kolejny niezawodny pomysł na przepyszne śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Fritatta, czyli zapiekane w piekarniku jajka z dodatkami. Tradycyjnie najpierw 2 min. podsmaża się ją na patelni, a następnie piecze jeszcze 15 min. w piekarniku. Dziś przedstawiam wersję bez podsmażania 🙂

Potrzebne składniki (na 1 porcje):

  • 4 jaja
  • 50g łososia (może być wędzony)
  • 30g sera camembert (u mnie z ziołami)
  • 30g sera ricotta
  • kilka gałązek świeżej pietruszki
  • sól, pieprz oraz Twoje ulubione zioła do smakuOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Jaja wbij do miski i roztrzep. Dodaj przyprawy, zioła, pokrojoną pietruszkę, ricottę i wymieszaj dokładnie.
  2. Ser camembert zetrzyj na tarce, dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj.
  3. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki łososia.
  4. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekaj 20 min.

Możesz podawać z dodatkowymi warzywami, oliwą czy oliwkami.

Najlepiej smakuje na ciepło.

Całość zawiera około:

480kcal, 33g tłuszczów, 42g białka, 1,5g węglowodanów

Polecam! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s