Frittata z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i mozarellą

Frittata z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i mozarellą

Świetna na śniadanie do lunchboxa. Syci skutecznie i na długo 🙂

Potrzebujesz:

  • 4 jaja
  • 50g sera mozarella
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 20g oliwek
  • 30g parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 30g suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, słodka/ostra papryka, oregano – do smakuOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Jaja wbij do miski. Sery zetrzyj na tarce. Oliwki i pomidory pokrój w plasterki. Szynkę porwij.
  2. Jaja wymieszaj z serami, przyprawami i ziołami. Wylej na rozgrzaną patelnię.
  3. Na masę jajeczną wrzuć pomidory, oliwki i szynkę. Smaż 2 minuty.
  4. Patelnię przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekaj jeszcze 15 min.

Podawaj na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z oliwą i roszponką.

Całość zawiera około:

615 kcal, 46g tłuszczów, 47g białka, 3g węglowodanów

Smacznego! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s