Wołowina z pieca z zieloną salsą

Wołowina z pieca z zieloną salsą

Pieczemy wołowinę! Tutaj kluczowe są przyprawy, ale smak dopełnia też świetnie zielona ziołowa salsa.

Potrzebujesz (1 porcja):

  • 150g wołowiny mielonej
  • 1 cebulkę szalotkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plaster szynki dojrzewającej lub boczku
  • 20g suszonych pomidorów
  • 5g oleju kokosowego
  • 5g oliwy
  • po 1 łyżce mięty, pietruszki i rukoli
  • przyprawy i zioła: kumin, papryka słodka i ostra, tymianek, sól, pieprz, pieprz ziarnisty kolorowy lub zielonyOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

  1. Olej rozgrzej na patelni. Wrzuć pokrojoną szalotkę, podsmaż 3-4 minuty.
  2. Na patelnie dodaj pokrojony czosnek, suszone pomidory i szynkę (lub boczek). Podsmażaj jeszcze chwilę.
  3. Zawartość patelni wymieszaj z mięsem. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, obie papryki, tymianek, kumin. Wymieszaj dokładnie.
  4. Mięso przełóż do małej foremki żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem. Piecz 35-40 min. w 180 stopniach.
  5. Posiekane mięte, pietruszkę i rukolę wymieszaj z oliwą. Dodaj odrobinę soli i rozgnieciony pieprz zielony lub kolorowy.

Gorące mięso podawaj z zielona salsą. Możesz też zaserwować z Twoimi ulubionymi dodatkami – kaszą, ryżem, makronem, pieczywem.

Całość zawiera około:

530kcal, 42g tłuszczów, 34g białka, 4g węglowodanów

Pyszności! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s