Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

To kolejna propozycja na łatwy deser 4 składnikowy. Totalna pycha! Tłuszcze pochodzą tu głównie z orzechów. Jeśli chcesz nieco „odchudzić” sernik pomiń dodatkowe orzechy laskowe.

Potrzebne będą:

  • 200g twarogu półtłustego
  • 1 jajo
  • 15g mąki kokosowej
  • 60g masła orzechowego (u mnie z orzechów włoskich, robione samodzielnie, bez dodatków)
  • 20g orzechów laskowych (opcjonalnie)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Do blendera wrzuć twaróg, mąkę, jajo i masło orzechowe. Zmiksuj na gładką masę.
  2. Opcjonalnie dodaj orzechy laskowe i zblenduj krótko, tak aby były wyczuwalne kawałki orzechów.
  3. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (keksówki lub innych mniejszych foremek) i piecz 25 min. w 180 st., następnie jeszcze 10 min. w 160 st.

Krój i wcinaj!

Całość zawiera:

93g tłuszczów, 47g białka, 20g węglowodanów

Sernik podzieliłam na 6 porcji, więc 1 porcja zawiera:

185kcal, 15,5g tłuszczów, 7,8g białka, 3,3g węglowodanów

Smacznego! ❤

Reklamy

3 myśli na temat “Sernik orzechowy

    1. Natalko i tu mamy mała zagwozdke, dlatego ze mąka kokosowa jest specyficzna- bardzo absorbuje wilgoć i zagęszcza ciasto/masę, dlatego myśle ze mozna byłoby spróbować ewentualnie z ziemniaczana 🙂 pozdrawiam ciepło!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s