Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Ostatnio wielokrotnie zajadałam się w Italii obłędnymi lodami – sorbetem czekoladowym. Postanowiłam, że spróbuję stworzyć w domu coś podobnego, a jednocześnie zdrowego. Efekt jest oszałamiający. Wykonanie banalne i szybkie. Spróbuj koniecznie!

Potrzebujesz (na 1 porcję):

  • 3 żółtka z jaj od szczęśliwej kurki 😉
  • 10g kakao naturalnego
  • 4 daktyle
  • 10g orzechów laskowych (opcjonalnie)IMG_3719

Wykonanie:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut aż zmiękną.
  2. Żółtka zmiksuj na puszystą masę.
  3. Do żółtek dodaj daktyle i kakao, zmiksuj na gładką masę.
  4. Przełóż do pojemniczka. Jeśli chcesz przechowywać kilka dni, włóż je do zamrażarki. Natomiast jeśli chcesz je zjeść jeszcze dziś lub jutro, wystarczy schłodzenie w lodówce. Jeśli przechowujesz je w zamrażarce, to wyjmij je na 15 minut przed zjedzeniem. Dzięki temu będą kremowe, a nie zmrożone 🙂

* Polecam łączyć te lody z orzechami czy owocami. Świetnie smakują z laskowymi i malinami.

** Daktyle dają bardzo dużo słodyczy, jednak jeśli dla ciebie to za mało, możesz do masy dodać odrobinę ksylitolu, miodu czy więcej daktyli.

1 porcja (bez orzechów i słodzidła) zawiera około:

200 kcal, 13g tłuszczów, 9g białka, 12g węglowodanów

Wspaniałości! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s