Warzywna zapiekanka z komosą ryżową i parmezanem

Warzywna zapiekanka z komosą ryżową i parmezanem

Jak zwykle prostota wygrała. Nie spodziewałam się, że wyjdzie coś aż tak pysznego. Musisz wypróbować tę zapiekankę! Idealny dodatek do obiadu. Porywa smakiem!

Na 1 porcję potrzebujesz:

  • 30g komosy ryżowej
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • 40g cukinii pokrojonej w plasterki
  • garść szpinaku
  • 30g parmezanu startego
  • 5g oleju kokosowego + 2g do wysmarowania formy
  • 1 białko jaja
  • oregano (suszone), kilka listków świeżej bazyliiOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej 5g oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, przesmaż chwilę. Dodaj czosnek i pomidory. Gotuj 5 min.aż sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Odstaw.
  3. Białko wbij do miski i roztrzep. Dodaj połowę startego parmezanu, oregano i porwne listki bazylii.
  4. Naczynie żaroodporne (o średnicy ok. 10cm) wysmaruj olejem. Na dno wyłóż ugotowana komosę.
  5. Odłóż 3 łyżki sosu, a resztę wyłóż na komosę.
  6. Sos przykryj warstwą cukinii. Na cukinię wylej białko z serem i ziołami. Następnie rozłóż szpinak, posmaruj go pozostałymi 3 łyżkami sosu i posyp resztą parmezanu.
  7. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Najlepiej smakuje gorąca!

Powyższa porcja zawiera około:

270 kcal, 14g tłuszczów, 15g białka, 20g węglowodanów

Oczywiście możesz przygotować dużą blachę na kilka porcji, zwiększając odpowiednio ilość składników.

Wspaniałe! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s