Sernik na zimno

Sernik na zimno

Łatwy i ekspresowy. Delikatny i kremowy. Jedynie 4 składniki i całe mnóstwo przyjemności z jedzenia!

Na 2 porcje potrzebujesz:

  • 150g twarogu ekologicznego
  • 80g świeżego miąższu z kokosa
  • 12g żelatyny
  • ulubione owoce, polecam truskawki i jagody
  • wodę i herbatę
  • słodzidło (opcjonalnie, np. ksylitol – u mnie bez)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Ser zmiksuj z kokosem.
  2. 10g żelatyny zalej 120 ml gorącej wody, wymieszaj dokładnie i odstaw, aby trochę ostygło.
  3. Przestudzoną wodę z żelatyną wlej do masy serowej i zblenduj na gładką masę. Przelej do foremek i wstaw do lodówki, aby stężało.
  4. Truskawki (2-4 sztuki) pokrój w plasterki i ułóż na serniczkach.
  5. Zaparz ulubioną herbatę, najlepiej owocową. Odmierz 50ml rozpuść w niej pozostałe 2g żelatyny. Zaczekaj aż się ochłodzi i zalej owoce na sernikach.
  6. Wstaw do lodówki, odczekaj chwilę i wcinaj!

Jeden sernik zawiera około:

260 kcal, 17g tłuszczów, 15g białka, 11g węglowodanów

Super Pycha! ❤

Reklamy

2 myśli na temat “Sernik na zimno

    1. Dziekuje serdecznie 😘🙏 jest pyszny, wiec polecam! Tak, myśle, ze z mąka kokosowa tez byłoby ok, ale proporcje zmniejszyłabym co najmniej o polowe, czyli 20g maki koko na 1 sztukę serniczka 🙂 ponieważ mąka ta bardzo absorbuje wodę. Przypuszczam tez ze na mące nie bedzie tak kremowy i delikatny. Polecam jednak świeżego kokosa, to wydatek 2-3 zł 😉

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s