Chleb jednoskładnikowy gryczany

Chleb jednoskładnikowy gryczany

Bardzo prosty w wykonaniu, choć nieco czasochłonny. Jednak warto poczekać, bo jest pyszny! Chleb jest bez glutenu, bez jaj, drożdży i mąki.

Na 1 bochenek potrzebujesz:

  • 400g surowej kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 1,5 łyżeczki soli (np. himalajskiej)
  • wodęOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Kaszę wsyp do miski i zalej 600 ml wody. Odstaw do moczenia.
  2. Po 12 godzinach uzupełnij wodę do wcześniejszego poziomu (ja dolałam ok. 150 ml). Odstaw do moczenia. Kasza powinna moczyć się 24-48 godzin, może skiełkować, to w niczym nie szkodzi 🙂
  3. Wymoczoną kaszę zmiksuj z solą, ale NIE na gładką masę. Najlepiej zrobić to blenderem ręcznym lub malakserem pulsacyjnym, gdzie będziemy mogli kontrolować stopień zmiksowania kaszy.
  4. Zblendowaną kaszę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (papier dobrej jakości, gruby, bo będzie katastrofa ;)) i odstaw jeszcze na ok. 12 godzin do lekko podgrzanego piekarnika (ok. 30 stopni), aby wyrosło. Na cieście pojawi się wybrzuszenie.
  5. Piekarnik nastaw na 200st. (góra-dół) i piecz około 55 min. licząc od momentu włączenia piekarnika.
  6. Wyjmij i wystudź dokładnie przed krojeniem.

Bochenek dzielę na 4 porcje, 1 porcja (220g chleba) zawiera około:

330 kcal, 3g tłuszczów, 10g białka, 64g węglowodanów

Nie kruszy się! Pycha ❤

Reklamy

2 thoughts on “Chleb jednoskładnikowy gryczany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s