Czekoladowy bananowiec

Czekoladowy bananowiec

Słodki owocowo-warzywny deser bez glutenu, bez cukru oraz bez jaj.  Świetnie sprawdzi się po treningu jako źródło węglowodanów.

Do dzieła!

Przygotuj:

  • 3 bardzo dojrzałe banany (u mnie to 240g)
  • cukinię (150g)
  • olej kokosowy płynny (30g)
  • 100g mąki (ja zmieszałam 40g jaglanej, 40g gryczanej i 20g kokosowej)
  • 100ml mleka kokosowego (możesz wykonać samodzielnie z mąki kokosowej)
  • 20g kakao prawdziwego
  • 1 łyżeczkę drobno zmielonej kawy (opcjonalnie)
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • 1 szczyptę soliOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. Zblenduj banany z cukinią, mlekiem i olejem na gładki mus (pyszne smoothie!).
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj dokładnie.
  4. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym (moja forma 7x15cm) i piecz 40 min. w 170 st.

Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Świetnie smakuje schłodzone w lodówce, również kolejnego dnia 🙂

Całość ciasta zawiera około:

850 kcal, 36g tłuszczów, 8g białka, 124g węglowodanów

Jeśli podzielisz na 10 porcji, 1 porcja będzie zawierać około:

85kcal, 3,6g tłuszczów, 0,8g białka, 12,4g węglowodanów

Wspaniałości! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s