Zupa Krem ze szparagów

Krem z zielonych szparagów (paleo)

Lekki wiosenny krem. Pełen odżywczych i zdrowych składników. Szybki w wykonaniu. Możesz przygotować go też w wersji wegańskiej.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • pęczek świeżych zielonych szparagów
  • ok. 100g białej części pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 500ml rosołu lub bulionu warzywnego (w wersji wegańskiej)
  • świeże zioła: po kilka listków bazylii i pietruszki
  • sól, pieprz biały i czarny
  • kilka łyżeczek mleka kokosowego z puszki (części stałej)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  1. W garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojony por, podsmaż 3 minuty. Następnie dołóż pokrojony czosnek, podsmaż 2 minuty.
  2. Szparagi opłucz. Odłam zdrewniałe końcówki. Kilka główek odłóż do ozdobienia zupy, pozostałe szparagi pokrój na 3cm kawałki.
  3. Do garnka dodaj pokrojone szparagi, świeże zioła, sól, pieprz (ziarnisty lub zmielony). Podsmażaj kolejne 3 minuty.
  4. Po tym czasie dodaj rosół lub bulion. Gotuj ok. 5 minut. Po ugotowaniu dodaj sok z cytryny. Zupę zblenduj na gładko. Jeśli zostały włókna ze szparagów, możesz przecedzić zupę.
  5. Pozostałe główki szparagów wrzuć na wrzątek na 2 minuty. Mleko kokosowe zblenduj na wysokich obrotach.

Podawaj na gorąco z kleksem mleka kokosowego i główkami szparagów.

Zachwyt gwarantowany!

Reklamy

3 myśli na temat “Zupa Krem ze szparagów

    1. Błędnie sformułowałam zapytanie, przepraszam. Chodziło mi o to, że jak jemy na zewnątrz, jest to sytuacja trudna, jeśli to są nasi znajomi, to można poprosić o przecedzenie, jeśli nie, to czy istnieje sposób by zobaczyć, czy zupa została przecedzona? -)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s