Krem z batatów

Pikantny krem z batatów

Ekspresowa zupa, która zachwyci wszystkich wielbicieli kremów. Pyszna, wegańska i syta. U mnie sprawdza się jako porcja warzyw na kolację. Polecam!

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g batatów
  • 300-400 ml bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g oleju kokosowego
  • przyprawy: po szczypcie kuminu, pieprzu kajeńskiego/chilli, gałki muszkatołowej, imbiru w proszku, carry i pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. W garnku na oleju kokosowym podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata. Posól i podsmażaj 5 minut. Dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
  2. Wlej bulion lub rosół (możesz dodać także zamrożony, który rozmrozi się podczas gotowania) i gotuj kilka minut do miękkości batatów. Zmiksuj na gładki krem. Serwuj z oliwą i świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami.

1 porcja zawiera około:

145 kcal, 5g tłuszczów, 25g węglowodanów

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version:

Creamy sweet potatoes soup

Ingredients (2 portions):

  • 250g sweet potatoes (peeled, cut into pieces)
  • 10g coconut oil
  • 1 medium onion (chopped)
  • 1 clove garlic (chopped)
  • 300-400ml vegetable broth (or chicken stock)
  • spieces – pinch of: cumin, nutmeg, cayenne/chilli, ginger, curry, black pepper
  • 0,5 tablespoon salt

Method:

  1. Melt the oil in a large, thick-bottomed pot over medium-high heat. Add the chopped onions and sauté for 3 to 4 minutes. Add the garlic and cook a minute more. Add sweet potaoes, salt and cook 5 minutes more. Add all species, mix thoroughly and cook 2 min. more.
  2. Add the broth or stock (it could be frozen), increase the heat to high and bring to a boil. Reduce heat to a simmer, and simmer uncovered until the sweet potatoes can be easily pierced with a fork. Use a blender to purée the soup. Serve with more black pepper, olive oil and fresh herbs.

Bon appetit

1 portion contains about:

145 kcal, 5g fat, 25g carbs

 

 

 

Reklamy

6 thoughts on “Krem z batatów

    1. Odkryłam nie tak dawno dopiero bataty i jak na nie trafiam, to kupuję i pichcę różne wynalazki. Niedawno zmieszałam z ziemniakami i zrobiłam tortillę, też było super! Ale zupy-krem jeszcze nie próbowałam, dlatego zainspiruję się Twoim pomysłem.

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s