Dhal z batatami

Dhal z batatami

Składniki (na 2 porcje):

  • 130g czerwonej soczewicy (0,5 szklanki)
  • 200g obranych i pokrojonych w kostkę batatów
  • 200g mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wody
  • 0,5 łyżeczki curry
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek startego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 5g oleju kokosowego
  • 2 garści szpinaku

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Po wymoczeniu soczewicę odsącz, dodaj połowę mleka kokosowego i połowę bulionu lub rosołu oraz przyprawy: sól, curry i chilli. Gotuj 5-8 minut, odstaw z ognia.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojone bataty i smaż 8 minut. Dodaj imbir, czosnek, cebulę i smaż kolejne 2-3 minuty.
  3. Wlej pozostałe mleko i rosół, wymieszaj i wszystko przełóż do garnka z soczewicą. Gotuj razem około 8 minut. Dodaj szpinak, wymieszaj i podawaj!

1 porcja zawiera około:

520kcal, 26g tłuszczów, 17g białka, 55g węglowodanów

Pyszności! ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 thoughts on “Dhal z batatami

    1. Nie ryzykowałbym 🙂 zwykle mleko nie ma ani takiego smaku ani takiej konsystencji jak mleko kokosowe. Czasami diabeł tkwi w szczegółach i akurat w przypadku tego dania to bardzo ważne. Mleko kokosowe znajdziesz we wszystkich większych marketach, osobiście polecam to z firm Aroy-D i Real Thai. Pozdrawiam 🙂

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s