Szparagi z szynką dojrzewającą, kaparami i płatkiem parmezanu

Szparagi z szynką dojrzewającą, kaparami i płatkiem parmezanu

Pyszny i sycący zestaw na śniadanie lub do kolacji. Kapary z powodzeniem możesz zastąpić suszonymi pomidorami.

Składniki (1 porcja):

  • 4 plasterki szynki dojrzewającej (np. Serrano lub Parmeńskiej)
  • 6 szparagów zielonych
  • kilka kaparów
  • 10-20g parmezanu
  • 5ml oliwy

Wykonanie:

  1. Szparagi umyj i odłam zgrubiałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), pokrój na 3 cm kawałki. Szparagi wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj 2-3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Na talerzu rozłóż szynkę, ugotowane szparagi, kapary, posyp parmezanem i świeżymi ziołami, np. bazylią. Podawaj z oliwą. Pysznie komponuje się z chlebem gryczanym

Cały zestaw zawiera około:

200 kcal, 14g tłuszczu, 15g białka

Mniam! ❤P6201326.JPG

English version:

Ingredients (1 portion):

  • 4 slices Prosciutto di Parma
  • 6 green asparagus
  • capers
  • 10-20g parmesan cheese
  • 5ml olive oil

Method:

  1. Hold the asparagus at the base and just below the tip, then snap in two – you will feel a natural breaking point where the asparagus becomes a little woody. Cut asparagus into 3cm pieces.
  2. Bring 1 inch salted water to a boil in a large skillet. Add asparagus in one layer. Cook until tender, about 3 minutes. Drain and rinse under cool water.
  3. Put the asparagus, ham and capers on the plate. Serve with Parmesan shavings, fresh herbs (basil) and olive oil.

1 portion contains about:

200kcal, 14g fat, 15g protein

Yum! ❤

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s