Kokosowa Panna Cotta (paleo, vegan)

Kokosowa Panna Cotta (paleo, vegan)

Tylko 2 składniki i tyle pysznej radości! Idealny lekki deser dla każdego – jest: wegański, paleo, bez nabiału, bez cukru, bez glutenu. Banalny w wykonaniu.

Składniki:

  • 200g mleka kokosowego (wysoka zawartość kokosa, polecam Real Thai w kartonie 85% ekstraktu z kokosa)
  • 2 łyżeczki żelatyny lub agaru (w wersji wegańskiej)
  • 200g truskawek
  • ksylitol do dosłodzenie (opcjonalnie – ja nie używam)

Wykonanie:

  1. Żelatynę rozpuść w 50ml gorącej wody. Odstaw.
  2. Mleko kokosowego przełóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści. Jeśli chcesz, dodaj ksylitol, wymieszaj i podgrzewaj nadal aż się rozpuści.
  3. Do mleka dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę, wymieszaj, przestudź.
  4. Przestudzony płyn wlewaj do silikonowych foremek na muffiny po 6-8 łyżek do każdej. Wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin.
  5. Truskawki zblenduj (jeśli używasz mrożonych to wsyp zamrożone do garnka) koktajl przelej do garnka, jeśli chcesz dodaj 1 łyżeczkę ksylitolu/miodu i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Na koniec możesz dodać kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy. Sos możesz przecedzić przez drobne sitko, jeśli chcesz, aby był bardziej gładki.

Gotowy deser wyciśnij z foremki. Podawaj na sosie truskawkowym.

Całość zawiera około:

400kcal, 34g tłuszczu, 4g białka, 18g węglowodanów

Smacznego! ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s