Chleb gryczany z suszonymi pomidorami i czarnuszką (bezglutenowy)

Chleb gryczany z suszonymi pomidorami i czarnuszką (bezglutenowy)

Nowa odsłona Chleba jednoskładnikowego z kaszy gryczanej niepalonej (białej), na który przepis znajdziecie ->   Chleb jednoskładnikowy gryczany

Tym razem chleb wzbogaciłam o suszone pomidory i czarnuszkę. Strzał w 10! Jest przepyszny.

Składniki (na 1 bochenek):

  • 300g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 3/4 łyżki soli himalajskiej lub innej
  • 10 plastrów pomidorów suszonych z oleju
  • 2-3 łyżki czarnuszki

Wykonanie:

  1. Kaszę wsyp do miski i zalej 500ml wody. Odstaw na całą noc. Rano uzupełnij wchłoniętą wodę. Ja dodaje 100-200ml wody. Odstaw na 24 godziny. Kasza może skiełkować, ale to w niczym nie przeszkadza 🙂 Po tym czasie zmiksuj kaszę z solą, ale NIE na zupełniej gładką masę. Pomidory wypłucz w wodzie, pokrój na małe kawałki, dodaj do masy gryczanej i wymieszaj.
  2. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej masę gryczaną, a wierzch posyp obficie czarnuszką. Tak przygotowany chleb wstaw do lekko ciepłego piekarnika na kilka godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie chleb troszkę wyrośnie. Po tym czasie ustaw piekarnik na 200 st. bez termoobiegu i piecz około 1 godziny, licząc od momentu włączenia piekarnika.
  3. Chleb wyjmij z  piekarnika i wystudź. Nie kruszy się.

Smacznego! ❤OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

One thought on “Chleb gryczany z suszonymi pomidorami i czarnuszką (bezglutenowy)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s