Tarta czekoladowa (bez pieczenia)

Tarta czekoladowa (bez pieczenia)

Mocno czekoladowa tarta na spodzie kokosowym to kolejna propozycja na wspaniały słodki deser bez cukru, bez nabiału i bez glutenu. Jest to idealna przekąska zarówno na diecie zbilansowanej jak i na paleo czy vege. Zawiera niewiele węglowodanów, za to jest źródłem wartościowego tłuszczu z kokosa (z oleju, mąki i wiórków). Jest łatwa w przygotowaniu i świetnie syci.

Składniki (na 1 małą tartę):

Spód tarty:

  • 10g Mąka kokosowa
  • 20g Wiórki kokosowe
  • 50g Krem kokosowy

Czekoladowa masa:

  • 10g olej kokosowy nierafinowany
  • 10g karob
  • 10g kakako prawdziwe w proszku
  • 50g krem kokosowy
  • 20g daktyli niesiarkowanych

Wykonanie:

  1. Spód: Krem kokosowy (50g) wymieszaj z wiórkami koksowymi i mąką kokosową. Powstałą masą kokosową wylep dokładnie na grubość 0,5cm spód i boki małej foremki (8-10cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Przechowuj w lodówce aż zrobi się twarde.
  2. Masa czekoladowa: Daktyle włóż do kubka i zalej 40-50 ml gorącej wody, aby zmiękły. Odstaw na 10 min. W blenderze zmiksuj namoczone daktyle (razem z wodą z moczenia), olej kokosowy, krem kokosowy, karob, kakao i opcjonalnie słodzidło (np. ksylitol).
  3. Kokosowy spód wyjmij z lodówki, wyłóż na niego masę czekoladową i ponownie przechowuj w lodówce, aż masa stężeje. Gotową tartę wyjmij z lodówki i ostrożnie odklej papier do pieczenia. Podawaj ze świeżymi owocami lub szczyptą soli himalajskiej.

Mniam! ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s