Baton czekoladowy z orzechami (paleo, vegan)

Baton czekoladowy z orzechami (paleo, vegan)

Ostatnio jakoś ciągle kręcę się wokół domowej czekolady. Pewnie dlatego, że jest łatwa i ekspresowa do zrobienia, pyszna i znakomicie komponuje się z rożnymi dodatkami. Tym razem spróbujcie w wersji batonika najeżonego orzechami. Cudo! 😉

Składniki (na 2 batoniki):

  • 50g krem kokosowy
  • 10g kakao naturalne w proszku
  • 10g karob
  • 20g daktyle niesiarkowane
  • 20g orzechy pekan (lub inne dowolne)
  • 10g wiórki kokosowe
  • nasiona chia (pół łyżeczki)

Wykonanie:

  1. Daktyle umieść w kubku i zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut, aby zmiękły. Orzechy posiekaj.
  2. W blenderze umieść odsączone daktyle, krem kokosowy, karob, kakao i ewentualnie słodzidło (np. ksylitol, miód). Zmiksuj na gładką lub półgładką gęstą masę (jeśli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody z moczenia daktyli).
  3. Do czekoladowej masy dodaj orzechy, wiórki kokosowe i nasiona chia. Wymieszaj dokładnie i uformuj dwa batoniki przy pomocy folii spożywczej. Umieść je w zamrażarce na 1 godzinę. I smacznego! ❤

Batoniki można przechowywać w zamrażarce lub lodówce nawet kilka dni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s