Placek ze świeżymi owocami

Placek ze świeżymi owocami

Wymyśliłam sobie, że zrobię ciacho ze świeżymi owocami. Namieszałam, zmiksowałam i wyszło pycha! Ciasto smakuje trochę jak keksowe z soczystymi, pachnącymi owocami. Jest słodkie, bez glutenu i bez cukru. Do tego bardzo proste w wykonaniu.

Składniki (na małą  foremkę):

  • 60g oleju kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść borówek
  • kilka kiści porzeczki czerwonej
  • 3 jaja
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 50g mąki jaglanej
  • 50g mąki kasztanowej
  • 30g mąki kokosowej
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Rozdziel białka i żółtka jaj.  W osobnej misce zmieszaj wszystkie mąki i sodę lub proszek do pieczenia. Rozpuść olej kokosowy i odstaw do ostygnięcia.
  2.  Białka zmiksuj z ksylitolem (jeśli używasz) na sztywną pianę. Dodaj żółtka – zmiksuj ponownie na wolnych obrotach.
  3. Do zmiksowanych jaj dodawaj stopniowo mąki, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodaj olej i zmiksuj ponownie.
  4. Do gotowego ciasta dodaj wiórki kokosowe i 3/4 borówek – wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja forma miała wymiary 13x9cm), na wierzchu ułóż resztę borówek i porzeczki.
  5.  Piecz 60 min. w 180 st. z termoobiegiem. Wystudź w ciepłym piekarniku.

Pychota! ❤OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s